Користење и одржување на гуми

2021-10-23

(1) Безбедно складирање

All tires should be stored in cool, dry and dark rooms, away from sunlight, oil, acids, and hydrocarbons, which can eat away at them.  Due to pressurization, fluid may pass through the inner airtight layer of the tire and enter the tire body layer, which can cause sudden tire damage.  

(2) Одржување гуми

Навременото префрлање на гумите, изборот на соодветни шари, секојдневното одржување, редовна проверка на притисокот во гумите, навремената поправка по оштетувањето и честото ископување од шарите на камења, туѓи тела и слично, се важни фактори за продолжување на животниот век на гумите. Гумата по одреден временски период по употребата, гумата на патот, сопирачката и влијанието на различни фактори, како што е положбата на склопување на гумата, би доведоа до абење на шарата имаат голема разлика, затоа, мора да биде навремено склопување на прекинувачот, да се направи секоја гума да се менува секоја позиција, секоја гума се добива на товарот е приближно иста, за да се реши проблемот на ексцентрично абење на гумите и да се продолжи работниот век. Транспозиција на гуми најчесто се користи со методот на "вкрстен транспозиција" и "циклус транспозиција" два. Кога се мешаат старите и новите гуми, кога новата гума е подобра, новата гума или подобрата гума се фиксираат на предното тркало, старата гума или обновената гума се фиксираат на задното тркало, а левата и десната транспозиција, а се усвоени внатрешната и надворешната транспозиција. Кога ќе се смени оригиналната насока на тркалање по транспонирањето, гумата треба да биде обратно подесување (имено замена на положбата на товарење, насоката на тркалање), што е да се намали и елиминира делумното абење на гумите и унилатералниот замор на рамената прекумерни мерки, но и начин да се продолжи работниот век на гумите и да се подобри стапката на реновирање.

(3) Обезбедете стандарден воздушен притисок

Совладајте го стандардот за надувување на гумите за да се осигурате дека притисокот во гумите е во одредената вредност. Премногу или премал притисок во гумите ќе го зголеми абењето и ќе ја намали километражата. Кога притисокот во гумите е помал од стандардната вредност, абењето на рамената на гумите нагло се зголемува; Кога притисокот во гумите е повисок од стандардната вредност, површината на гумите се намалува, притисокот на единицата се зголемува, така што абењето на шарите на гумите се зголемува, а цврстината на гумите се зголемува, така што тркалото е подложено на динамично зголемување на оптоварувањето, лесно да предизвика пукање на гума. Ударот е посилен на нерамни патишта или при големи брзини.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy