Вообичаени дефекти на квалитетот и нивните причини во процесот на производство на гуми (1)

2023-06-30

Вообичаени дефекти на квалитетот и причини за притискање на шарата

1. Причините за грубоста на површината се: ниска температура на рафинирање на топлина и нерамномерно рафинирање на топлина; Температурата на истиснување е премногу ниска; Горење на гума; Брзината на притискање е пребрза и брзината на уредот за поврзување не се совпаѓа со неа.

2. Причините за формирање на воздушни отвори во внатрешноста на шарата се: висока влажност или испарливи материи во суровините; Неправилен процес на рафинирање на топлина со внесување воздух; Температурата на истиснување е превисока; Брзината на притискање е пребрза, а снабдувањето со лепак е недоволно.

3. Причината поради која големината и тежината на делот на шарата не ги исполнуваат барањата е тоа што инсталацијата на плочата за истиснување не е точна; Деформација на устата на плочата; Неправилна контрола на температурата на рафинирање на топлина и температурата на истиснување; Нерамна брзина на притискање или неправилна координација на уредот за поврзување; Недоволно ладење по притискање; Недоволно рафинирање на топлина.

4. Причините за печење се: неправилно дизајнирање на гумената формула и слаби перформанси на горење; Високи температури на рафинирање и истиснување на топлина; Има акумулација на лепило, мртви агли или блокада на вода за ладење во главата на машината; Прекинато е снабдувањето со лепак, а празниот автомобил е заглавен со материјали.

5. Причините за кинење на рабовите се: недоволно топлинско рафинирање и мала пластичност на гумениот материјал; Горење на гума; Мала или блокирана уста од сулфурна гума на работ на профилот на шарата; Ниска температура на главата и устата на машината


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy